Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Müdürü Gönül Demirsu, 2019 yılının ikinci geniş kapsamlı basın toplantısını düzenledi. Demirsu; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan milli istihdam seferberliği toplantısında ilk defa bahsi geçen yükseköğretim öğrencilerine yönelik sosyal çalışma programına ilişkin detaylı bilgi verdi.
Zonguldak İŞKUR İl Müdürü Gönül Demirsu, yaptığı basın toplantısında “Özel sektör işyerleri ile birlikte uygulanan işbaşı eğitim programlarına katılan Bin 10 kişinin 536’sının imalat sektörü işyerlerinde programa katıldığını söyledi.
Demirsu, “Kurumumuz faaliyetleri ile tüm program ve projelerimiz hakkında en kısa yoldan hızlı şekilde vatandaşlarımız ve tüm paydaşlarımızın bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla 2019 yılının ikinci basın toplantısında birlikteyiz. Kurumumuzun bu dönem faaliyetleri ( ilk 5 ay) ile yükseköğretim öğrencilerine uygulanacak (açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri hariç) sosyal çalışma programına ilişkin detaylı bilgilendirme yapmak istiyorum” dedi.
SOSYAL ÇALIŞMA PROGRAMI (SÇP)
Sosyal Çalışma Programı hakkında bilgi veren Demirsu, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan‘ın himayelerinde başlatılan milli istihdam seferberliği toplantısında ilk defa bahsi geçen yükseköğretim öğrencilerine yönelik sosyal çalışma programına ilişkin Genel Müdürlüğümüzce genelge yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Genelgenin yayınlanmasına müteakip kontenjan ve ödenek belirleme çalışmaları başlatılmıştır. Bu programın amacı yükseköğretim öğrencilerinin (açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri hariç) çalışma hayatıyla tanışmalarını sağlamak, mesleki niteliklerini geliştirmek, toplumsal faydanın yüksek olduğu alanlarda sunulan hizmetlere geçici süreyle katılımlarını sağlamak ve bu kişilere çalışma disiplini kazandırmaktır. Program kamu kurum ve kuruluşlarındaki hizmet alanları ile sınırlı olacak şekilde haziran, temmuz, ağustos, eylül aylarında ve bir sözleşme süresi en fazla üç ay olacak şekilde düzenlenecektir. Programın düzenleneceği alanlar; toplumsal faydanın yüksek olduğu doğanın korunması, kültürel mirasın restorasyonu, korunması ve tanıtılması, kütüphanelerin bakımı ve düzeni, kamu kurumlarının kültürel ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesi olarak belirlenmiştir. Kapsamdaki üniversite öğrencileri bu programdan farklı sözleşmelerde en fazla 90 gün, bir sözleşmede ise 42 gün çalışabileceklerdir. Çalışma haftada 3 gün, günde 7 buçuk saat ve yarım saat dinleme olarak gerçekleşecektir. Vardiyalı çalışma ve gece çalışması olmayacaktır. Programa katılacak öğrencilerde 19 yaşından gün almış olmak, Kuruma kayıtlı işsiz olmak, herhangi bir işte çalışıyor olmamak, Emekli ve malul aylığı almamak şartları aranacaktır. Ayrıca programın uygulanacağı dönemde dersleri devam eden veya zorunlu staj yapmakta olanlar ve yaz okulu uygulama programlarından ders alan öğrenciler programa katılamayacaktır. Katılımcılara günlük asgari ücret miktarının katılım sağlanan gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda ödeme yapılacak olup SGK primlerine ilişkin ödemeleri ise 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine çalışanlar gibi tam şekilde gerçekleştirilecektir. Programa başvurular 4 gün süreyle www.iskur.gov.tr adresi üzerinden kullanıcı şifreleriyle giriş yapılarak gerçekleştirilecek olup şartları taşıyan öğrencilerimizin bu başvuru ilan dönemini Kurumumuzdan takip etmeleri gerekmektedir. Başvuran adaylardan programa katılımcı belirleme işlemleri liste yöntemi (merkezi elektronik kura sistemi) ile belirlenecektir. Başvurular 25 Haziran 2019 salı günü başlayıp, 28 Haziran 2019 Cuma günü sona erecektir. Aday belirleme tarihi 5 Temmuz 2019 tarihinde yapılacak olup, işe başlamalar 8 Temmuz.2019 tarihinde yapılacak olup sözleşme 30 Eylül 2019 tarihinde sona erecektir” ifadelerine yer verdi.
PERFORMANS VE HEDEF
Performans ve hedefler hakkında bilgi veren Demirsu, “Genel Müdürlüğümüzce 2019 yılı İlimiz için belirlenen hedefler doğrultusunda çalışmalarımız devam etmektedir. İl Müdürlüğümüzün 2019 yılı ilk 5 aylık ana konularına ilişkin gerçekleştirmeleri şu şekildedir; İlgili dönemde özel sektör işyerlerine işe yerleştirilen kişi sayısı Bin 555 olup hedefimizin yüzde 33‘ ü gerçekleştirilmiştir. Yine aynı dönemde 18.751 iş arayana bireysel danışmanlık hizmeti verilerek yıllık hedefin yüzde 68 ‘ine ulaşılmıştır. 491 engellimize danışmanlık hizmeti verilerek 66 engelli işe yerleştirilmiştir. İşyeri ziyaret hedefleri kapsamında danışmanlarımızca Bin 808 özel sektör işyeri ziyaret edilerek hedefin yüzde 55‘i gerçekleştirilmiştir. Yine İl Müdürlüğümüz yöneticileri tarafından 417 özel sektör işyeri ziyaret edilerek teşvik desteklerimiz hakkında yüz yüze bilgilendirme yapılmıştır. İstihdam garantili kurslar kapsamında 2 özel sektör işyeri ile protokol imzalanmış ve bu kurslardan 47 kursiyer faydalandırılmıştır. Yine bu başlıkta 2 firma ile 150 kişilik protokol çalışmaları devam etmekte olup temmuz ayın içerisinde kursların başlatılması planlanmaktadır. Özel sektör işyerleri ile birlikte uygulanan işbaşı eğitim programlarına katılan Bin 10 kişinin 536’sı imalat sektörü işyerlerinde programa katılmışlardır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Haber Merkezi
Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2019, 17:00