CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye'deki genç işsizlik rakamlarındaki dikkat çeken artışı, TBMM gündemine taşıdı.Konuyla ilgili bir meclis araştırma önergesi veren CHP'li vekil, genç işsizliğinin tüm toplumu ve ülkenin geleceğini etkilediğine vurgu yaptı.CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,önergesinde şunları ifade etti: "Türkiye’deki işsizlik rakamları içinde en fazla artış, genç nüfus işsizliğinde yaşanmıştır. TÜİK’in Mayıs 2019’da yaptığı açıklamaya göre, genç nüfustaki (15-24 yaş) işsizlik oranı, %19’dan, %26,1’e çıkmıştır. Üstelik TÜİK, ne eğitimde, ne istihdamda olan gençlerin oranının da %22.8’den %24.8’e yükseldiğini açıklamıştır. OECD’nin 15-29 yaş grubunda “istihdam edilmeyen ama eğitim ve öğretim de almayan gençlere” ilişkin NEET istatistiğinde, 36 üye ülke arasında 27.2 puanla Türkiye ikinci sırada yer almaktadır. Bu rakama geniş tanımlı genç işsizleri de ilave ettiğimizde, genç işsizliği %35’lere çıkmaktadır. Yani ülkemizde her 3 gençten 1’i işsizdir. Bu da şunu göstermektedir ki, tek adam rejiminin en büyük ekonomik faturasını gençler ödemektedir.
GENÇLER TÜRKİYE'DEN UMUDUNU KESTİ!
Türkiye’de genç işsizlik oranı, Avrupa ortalamasının da, OECD ülkelerindeki ortalamanın da üzerindedir. AB üye ülkeleri genç işsizlik oranı ortalama %16.8 iken, OECD ortalaması %10.9’dur. Tüm dünyada işsizlik %5’lere gerilerken, Türkiye işsizlikte ve genç işsizliğinde patlama yaşanan bir ülke haline gelmiştir. Yapılan araştırmalar da gençlerimizin Türkiye’den umudunu kestiği ve çareyi yurtdışına gitmekte bulduğu tespit edilmektedir.
DİNAMİK, GENÇ NÜFUS YURTDIŞINA GİDİYOR!
TÜİK tarafından yayınlanan göç istatistiklerine göre; Türkiye’den en fazla yurtdışına gidenler gençlerdir. Gençler, özellikle ekonomik ve siyasi belirsizlik, artan işsizlik oranları ve sosyal ayrışmalar nedeniyle umutsuzluğa sürüklenmektedir. Türkiye'nin zeki ve başarılı öğrencileri eğitimlerini devam ettirmek için yurt dışını seçmekte, eğitim için yurtdışına giden öğrencilerin ise %70’i Türkiye’ye dönmek istememektedirler. Yani ekonomik gelişme ve ilerlemeyi sağlayacak, kalkınma sürecine katkı sunabilecek dinamik, genç ve verimli nüfus çareyi yurtdışına gitmekte bulmaktadır. Maalesef Türkiye, gençlerine iyi bir gelecek ve umut vadetmeyen bir ülke durumuna gelmiştir.
EKONOMİK VE SOSYAL TEDBİRLER ALINMALI!
Genç işsizliği etki alanı itibariyle bugünden geleceğe taşınan bir sorundur. Bu nedenle öncelikli sorunlar arasındadır. Çözümü konusunda ciddi adımlar atılmazsa sonuçları sadece işsiz kalan bireyleri değil, toplumumuzu ve geleceğimizi son derece olumsuz etkileyecek durumdadır.
Ülkemizdeki bu ekonomik göstergelerle genç işsizliğinin önümüzdeki dönemde azalmayacağı ve hatta çok daha büyük boyutlara ulaşacağı ortadadır. Bu nedenle genç işsizliği, acilen önlem alınması gereken konuların başında gelmektedir.
Ülkemizdeki genç işsizliğin nedenleri ile sonuçları ekonomik, sosyolojik ve psikolojik boyutları ile incelenmelidir. Genç işsizliğin artışının sebeplerinin tespit edilmesi ve bu sebeplerin ortadan kaldırılması için alınacak ekonomik ve sosyal tedbirlerin belirlenmesi, bu tedbirlerin uygulamaya geçirilmesi için yapılacakların belirlenmesi gerekmektedir.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,gerçek işsiz sayısının da TÜİK'in açıkladığından çok daha yüksek olduğuna dikkat çekerek şunları belirtti:
8 MİLYON 5OO BİN KİŞİ İŞSİZ!
17 yıldır Türkiye’yi yöneten Ak Parti kadrolarının üretim ekonomisinden vazgeçme, yüksek cari açık verme, dış borçla büyüme gibi yanlış yapısal ekonomik politikaları uygulaması, özellikle tek adam rejiminden sonra kuvvet ayrılığının tamamen ortadan kaldırılması, demokrasinin tahrip edilmesi, hukuka olan güvenin kalmaması gibi nedenlerle Türkiye ekonomisi büyük bir ekonomik krizin içine girmiştir. Buna bağlı olarak da enflasyon ve faizler yükselmiş, üretim daralmış ve işsizlik patlamıştır. Bu olumsuz tablo, iktidarın doğru ve etkili önlemler almaması nedeniyle günden güne de derinleşerek, büyümektedir. Mayıs 2019 tarihinde, TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamları son 10 yılın en yüksek resmi oranı olan %14.7’ye ulaşmıştır. Toplam resmi işsiz sayısı ise 4.7 milyon olmuştur. Bunun yanına eksik istihdamdakiler de dahil edildiğinde, Türkiye’deki toplam atıl iş gücü oranı(geniş tanımlı işsizlik) %24.5’e, işsiz sayısı ise 8 milyon 475 bine çıkmıştır."
Gündem
Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2019, 17:54