CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak’taki işsizliğin günden güne tırmandığını ifade ederek, bu konuda bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Demirtaş, “Eğer Zonguldak'taki işsizlik sorununa ivedi bir şekilde önlem alınmazsa, bir süre sonra Zonguldak hayalet kent haline gelecektir” dedi.
TBMM Başkanlığına sunduğu önergenin gerekçesinde Zonguldak’taki işsizlik sorununa ivedi şekilde önlem alınması gerektiğini ifade eden Ünal Demirtaş, aksi halde Zonguldak’ın hayalet kent haline geleceği uyarısını yaptı.
CHP’li Demirtaş, işsizlik ve ekonomik sorunlar nedeniyle intihar olaylarındaki artışa vurgu yaparak “Zonguldak maalesef, işsizliğin derinleşerek devam ettiği bunun sonucunda da büyük travmaların yaşandığı toplumsal, sosyal ve psikolojik sorunların arttığı bir ilimiz haline gelmiştir.Maalesef Zonguldak’ta işsizlik ve ekonomik sorunlar nedeniyle son yıllarda intihar olaylarında büyük artışlar gözlemlenmektedir. Eğer Zonguldak'taki işsizlik sorununa ivedi bir şekilde önlem alınmazsa, bir süre sonra Zonguldak hayalet kent haline gelecektir” dedi.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, CHP Sözcüsü Ünal Demirtaş, meclis araştırma komisyonu önergesinin gerekçesinde şunları ifade etti:
“ZONGULDAK’TA ÇİFTE KRİZ VAR!
Son dönemde Türkiye, içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle önemli ve büyük sorunlar yaşanmaktadır. Cari açıktaki yükseliş, dalgalı döviz kuru, Türk Lirasındaki değer kaybı, artan dış borç, enflasyondaki yükselme ekonomiyi çökme noktasına getirmiştir. Bu olumsuz ekonomik tablo içinde yatırımlar durmuş, üretim daralmış ve işsizlik yükselmiştir. Mayıs 2019 tarihinde, TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamları son 10 yılın en yüksek resmi oranı olan %14.7’ye ulaşmıştır. Toplam resmi işsiz sayısı ise 4.7 milyon olmuştur. Bunun yanına eksik istihdamdakiler de dahil edildiğinde, Türkiye’deki toplam atıl iş gücü oranı(geniş tanımlı işsizlik)%24.5’e, işsiz sayısı ise 8 milyon 475 bine çıkmıştır.
Bu kötü tablo, Zonguldak’ı diğer illere göre daha derinden etkilemiştir. Çünkü Zonguldak zaten Ak Parti döneminde yatırımlardan yeterli payı alamamış ve bu sebeple de yıllardır işsizlik kronikleşmiştir. Bu nedenle Zonguldak yoğun bir şekilde göç vermektedir. Mevcut yatırımlar tamamlanmadığı, yeni yatırımlara ise hiç başlanmadığı için ekonomideki ve sosyal hayattaki durgunluk günden güne artmaktadır. Ak Parti’nin genelde ve yereldeki yanlış ekonomi politikaları nedeniyle Zonguldak krizi iki kat etki ile hissetmekte, Ak Parti tarafından kaderine terk edilen Zonguldak çifte kriz yaşamaktadır. Nitekim Zonguldak’taki işsizlik rakamları da bunu gözler önüne sermektedir.
İŞSİZ SAYISI 60 BİN!
İŞKUR Zonguldak İl Müdürü tarafından yapılan açıklamaya göre; Zonguldak’taki kayıtlı işsiz sayısı 2018 yılında 23 bin 108’dir.2019 yılı kayıtlı işsiz sayısı ise 41 bin 169 olarak ifade edilmiştir. Yani Zonguldak’ta işsizlik geçen yıla oranla %50 artmıştır. Üstelik 2019 yılının henüz ilk 6 ayı geride kalmıştır. İş bulma umudunu kaybettiği için başvuruda bulunmayanların ve çalıştığı işten memnun olmayıp da yeni iş arayanları da bu rakama ilave ettiğimizde yani geniş tanımlı işsizliği değerlendirdiğimizde, en az 60 bin kişinin Zonguldak’ta işsiz olduğunu ifade edebiliriz. Bu rakamların içinde Zonguldak’ta genç işsizliği çok yüksek oranlara ulaşmıştır. Oysa Zonguldak, geçmişten bugüne gelen coğrafi avantajları, yer altındaki madenleri ile üretim ekonomisi içinde önemli bir yere sahip kentlerimizden birisidir. Ancak bu avantajları değerlendirilmediği için bugün sürekli göç veren, işsizliğin tırmandığı, bir kent haline gelmiştir”
TTK,TERSANELER,YATIRIM TEŞVİK, FİLYOS, FINDIK...
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak’taki işsizliğin sebepleri ile ilgili olarak da detaylı değerlendirmelerde bulundu. TTK’daki norm kadro açığının kapatılmaması, tersanelerin kaderine bırakılması, yatırım teşvik derecesi, yıllardır bitmeyen filyos projesi, yolların tamamlanmaması, fındık fiyatlarının düşük olması, Zonguldak’ın yatırım teşvik derecesinin yükseltilmemesi gibi sorunların yıllardır çözüm beklediğini hatırlatan CHP’li vekil, bu sorunların işsizliğin artmasında etkili olduğunu ifade etti.
Taş kömürünün merkezi olan ilimizde, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun, 7 bin 30 olan norm kadro açığı yıllardır giderilmemiştir. Bu, hem üretim ekonomisini hem de hem de istihdamı doğrudan olumsuz etkileyen bir durumdur. Bir diğer önemli nokta Kdz. Ereğli'de yer alan tersaneler bölgesinin kaderine terk edilmesidir. 2008 yılındaki krizin ardından etkili hiçbir önlem alınmaması nedeniyle tersanelerin büyük bir kısmı kapatılmıştır. Tersaneler, bölge istihdamı ve ekonomisi açısından olduğu kadar Türkiye'deki tersanecilik tarihi açısında da çok önemli bir yere sahiptir.10 yıl önce7 bin kişiye istihdam sağlanırken, tersaneleri ayağa kaldıracak özel teşvik sistemi uygulanmaması nedeniyle bugün ancak 200 kişinin çalıştığı bir alan haline gelmiştir. Tüm Zonguldak’ta ki mevcut ekonomik potansiyel değerlendirilmediği gibi yatırım anlamında da bir yenileşme olmamıştır. Yatırım teşvik derecesi 3’te kalan ve sektörel teşvik kapsamı da son derece yetersiz olan Zonguldak’ın komşusu Düzce’nin 4.teşvik bölgesinde olması ve özel teşvikler alması nedeniyle il dışından gelebilecek yatırımcılar için yatırım cazibesini yitirmiştir. Bu sebeple de Zonguldak’a dışarıdan yok denecek kadar az yatırım gelmiştir. Yatırım teşvik sorunu çözülmeden il dışından Zonguldak’a yatırımcı gelmesi de mümkün görünmemektedir. Filyos Projesinin Ak Parti hükümetleri tarafından yeterli kaynağın verilmemesi nedeniyle yıllardır tamamlanmaması nedeniyle faaliyete geçmemesi, Zonguldak’ta ki işsizlik sorununun çözülememesinin bir başka sebebi olmuştur. En sıradan ve kolay olduğu söylenebilecek yol, tünel yapımı süreçleri bile, Zonguldak'ta yıllara yayılan bir sorun haline gelmiştir. Köy yollarından, ilçeler arası yollara ve hatta Zonguldak’ı, İstanbul Ankara gibi büyük metropollere bağlayan şehirlerarası merkezi yollar bile hala bitirilmemiştir. Bu bile aslında Zonguldak'ın, Ak Parti tarafından cezalandırıldığının göstergesidir. Yıllardır iç hat uçuşlarına kapalı olan, yurtdışı uçuşlarının da belli gün ve saatlerde yapılabildiği Çaycuma Havaalanı'nın bu pasif konumu elbette ki ilimizin gelişimini olumsuz etkilemiştir. Çaycuma Havaalanı sivil toplum örgütlerinin ve muhalefetin uzun uğraşları sonucu iç hat uçuşlarına ancak geçtiğimiz ay açılabilmiştir. Zonguldak’ta tarım politikalarının da yanlış ve yetersiz uygulamaları nedeniyle tarımda da bir ivme kazanılamadığı için işsizliğe bir çare olamamıştır. Tüm Karadeniz de olduğu gibi özellikle son yıllarda fındık taban fiyatlarını tekel konumunda ki İtalyan şirketi belirlediği için fındık üreticisi de mağdur olmuştur. Fındık üreticisinin hak ettiği taban fiyatını alamaması da Zonguldak ekonomisine olumsuz etkisi olmuş ve bu durum Zonguldak’ta ki işsizliği artıran sebeplerden birisi olmuştur”
ALINACAK ÖNLEMLER BELİRLENMELİ!
Basına yansıyan Zonguldak’taki iş başvuru kuyruklarını hatırlatan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak’taki işsizlik sorunun ivedilikle çözülmesi gerektiğine vurgu yaparak “Kilometrelerce uzayan iş başvuru kuyrukları, bugün Zonguldak'ın işsizlik sorununun ne kadar büyük boyuta ulaştığının en somut kanıtıdır. TTK'ya alınacak 1000 işçi için 35 bin 770, kalan 500 kişilik işçi alımı için ise 18 bin 221 kişi başvuruda bulunmuştur. Yine Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün 38 kişilik işçi alımı için 9 bin 290 kişinin başvuruda bulunduğu basına yansımıştır. Açıklanan sebeplerle Zonguldak'taki işsizlik sorununun sebepleri, sonuçları, bu sebepleri ortadan kaldırmak ve işsizlik sorununu ivedilikle çözmek için yerelde ve genelde alınacak önlemlerin belirlenmesi, istihdam olanaklarının arttırılması için yapılacakların tespit edilmesi amacı ile bir Meclis Araştırma Komisyonu Kurulması gerekmektedir” dedi.
Gündem
Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2019, 13:48