ABD’nin California eyaletindeki San Francisco Yüksek Mahkemesi jürisi geçen hafta davanın ilk aşamasında oybirliği ile aldığı kararda “Bayer firmasının yan kuruluşu Monsanto tarafından üretilen Roundup Weed and Grass Killer (Yeşil ot kurutucu) isimli glifosat içeren zirai ilacın, davacı Edwin Hardeman’da kanser oluşumunu tetikleyen önemli bir unsur olduğu” sonucuna varmıştı. Lenf kanserine yakalanan 70 yaşındaki davacının, yabani otla mücadelede kullanılan ilacı 25 yıl boyunca bahçesinde kullandığı belirtiliyor.
Bayer firması davayı temyize götüreceğini açıkladı. Firma kararın yaklaşık 40 yıldır yapılan bilimsel araştırmaları ve dünya genelindeki denetim kurumlarının glifosat içerikli zirai ilaçların kanserojen olmadığı yönündeki görüşünü değiştirmediğini savundu. Söz konusu kararın gelecekteki davalara emsal teşkil etmeyeceği, her dava için koşulların ve hukuki durumun ayrıca değerlendirileceği kaydedildi.
Geçen Ağustos'ta ABD’de kanser hastası Dewayne Johnson’ın açmış olduğu glifosat davasından 289 milyon dolar tazminat kararı çıkmış, söz konusu tazminat daha sonra 78 milyon dolara düşürülmüştü.
ZONGULDAK BÖLGESİNDEDE KULLANILIYOR…
Ot kurutucu ilacın Zonguldak bölgesinde de satıldığı ve kullanıldığı ifade edildi. Vatandaşları uyaran uzmanlar, ot kurutmak amacı ile hiçbir ilacın kullanılmamasını isteyerek bu tür ilaçların tamamının da kansere neden olduğunu söylediler.
Gündem
Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2019, 13:56