Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir son günler denetimleri sıklaştırılan K belgeleri konusunda yapmış olduğu açıklamada mağduriyetlerin yaşanmaması, cezai işlem uygulanmaması ve K belgelerinin iptal edilmemesi için kamyon ve kamyonet sahiplerini uyararak ‘’ K Belgesi ‘’ yük taşıma özelliği olan araçlar için alınan bir belgedir. Kendi malını taşıyanların K2 Belgesi alması, başkasının malını taşıyanların ( Nakliye işi yapanların ) K1 belgesi alması gerekmektedir. K1 Belgesi alanlar başkasının malını taşıyabildiği gibi kendi malını da taşıyabilirler. Araç şahıs adına kayıtlı olup, hiçbir şekilde ticari faaliyette bulunmuyor ticaret ile iştigal etmiyor, taşıma yapılmıyor ise K Belgesi alınması zorunlu değildir. Ancak vergi dairesine kayıtlı olsun veya olmasın ruhsatında ticari veya hususi yük nakli yazan araçlarla taşıyan veya taşınan ticari bir faaliyette bulunuluyor ve direk veya endirekt ticari faaliyete yardımcı olunuyor ise geçerli bir K belgesine kayıtlı olmak zorundadır.” dedi.
ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir K belgesine sahip gerçek ve tüzel kişilerin yetki belgesinin geçerlilik tarihine dikkat etmelerinin öneminde dikkat çekerek, bu süreç içindeki yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmelerine vurgu yaparak açıklamasında şu hususlara değindi.
“ İlgili vatandaş ve üyelerimiz K Yetki belgesi üzerinde yazan geçerlilik tarihinin bitiminden 60 gün öncesinden başlayarak ücretli yenilemeye gelebileceklerdir. K belgesi veya taşıt kartı üzerinde yazan geçerlilik tarihinin bitiminden önce veya geçerlilik tarihinden itibaren 270 gün içinde gelenlerden Bakanlık tarafından Belge ücretinin %5’i tahsil edilecektir. Geçerlilik tarihinin bitiminden itibaren 541 gün geçtiği zaman ise K belgeleri iptal olacaktır. Ayrıca, yetki belgesi almadan veya yetki belgesi aldığı halde yetki belgesi kapsamına uygun olmayan faaliyetlerde bulunanlara 2.174 lira, Yetki belgesi olduğu halde taşıtını yetki belgesine kaydettirmeden kullananlara 1.083 lira, Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan faaliyet gösteren işletmecilere 1.083 lira, Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan taşıt kullanan şoförlere 429 lira, Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan taşıt kullanan şoförün işleticisine 1.083 lira ceza kesileceği için bu hususlara özen göstermelidirler.
K belgesi olan firmalar ya da şahıslar, araçlarını sattıktan sonra 90 gün içerisinde düşüm yaptırmak, yeni araç aldıklarında derhal belge kaydını yaptırmak zorundadırlar. Yeni alınan ya da ikinci el olarak satın alınan araçlarda K Belgesi çıkartılmadan taşıma işlemi yapılmamalı derhal K Belgesi çıkartılmalıdır.
Gerek kendi malını taşıyan, gerekse başkasının malını kamyon veya kamyonet türü taşıtlar ile taşıyan araç sahipleri odamıza müracaat ederek aynı gün içerisinde K Belgelerini alabilirler. Taşıma işini yapan vatandaşlarımızın mağdur olmamaları ve herhangi bir cezai işlemle karşı karşıya kalmamaları için odamıza müracaat ederek kayıtlarını zamanında yaptırmalarını ve belge yenileme zamanlarını gözden kaçırmamalarını diliyorum”
Gündem
Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2020, 21:12