Coğrafyasının yaklaşık %65i ormanlarla kaplı TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde (Zonguldak, Karabük, Bartın) katı atık depolama alanları oluşturulması ve bu alanların yönetilmesi süreçlerinde önemli sıkıntılarla karşılaşılmaktadır. Bölgenin en önemli sorunlarının başında gelen katı atık depolama sorununu kalıcı olarak ortadan kaldıracak olan ve en etkin bertaraf yöntemlerinden biri olarak kabul edilen katı atıkların yakılarak biyokütle enerjisi üretilmesi kapsamında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu tarafından bir çalışma yaptırılması kararlaştırılmıştır.
Bu doğrultuda atığın içeriği, miktarı ve kalorifik değerleri, taşıma mesafeleri ile bunların maliyetleri, ayrıca bertaraf sonucunda ortaya çıkacak elektrik ve buhar enerjisinin miktarlarını tespit edebilmek amacıyla bir araştırma raporu hazırlatılması için çalışma başlatılmıştır. Bu doğrultuda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi Başkanlığı (TÜBİTAK MAM) arasında Batı Karadeniz Bölgesi Katı Atıklarının Yakma Tesisinde Bertarafı İçin Ön Fizibilite Raporunun Hazırlanması projesi adıyla bir sözleşme imzalanmıştır.
Bu kapsamda yaklaşık bir yıldır yürütülen araştırma ve çalışmalar tamamlanarak taslak rapor ilgili paydaşlarla paylaşılmıştır. Taslak rapora ilişkin teknik detayların görüşülmesi amacıyla BAKKA ve TÜBİTAK MAM ekibinin koordinasyonunda 5 Nisan 2018 Perşembe günü Zonguldak, 6 Nisan 2018 Cuma günü Bartın ve Karabük’te katı atıkla ilgili kilit aktörlerle taslak rapora ilişkin ön görüşme ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiştir.
11 Nisan 2018 Çarşamba günü Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu’na rapor sunumu yapılmış ardından da raporun tüm ilgili taraflara, paydaşlara ve kamuoyuna aktarılması amacıyla Safranbolu Hilton Garden Inn Otel’de bir kapanış toplantısı organize edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve TÜBİTAK MAM temsilcilerinin de katılım sağladığı toplantıya Zonguldak, Karabük ve Bartın ili üniversiteleri, il ve ilçe belediyeleri, Çevre Şehircilik Müdürlükleri, İl Özel İdareleri, Çevre Birlikleri, İSTAÇ, İZAYDAŞ, Bartın Çimento gibi kurumların temsilcileri ve atık yönetim sektöründe faaliyet gösteren firmalardan katılım sağlanmıştır.
Proje kapanış toplantısı, BAKKA Strateji Geliştirme ve Programlama Birim Başkanı Mehmet ÇETİNKAYA’nın açılış konuşmasıyla başlamıştır. Ardından TÜBİTAK MAM temsilcilerinden Dr. Özgür DOĞAN, Yüksek Mühendis Volkan PELİTLİ ve Dr. Mehmet ÜNSAL’ ın sunumları ile devam etmiştir. Sunumlarda bölgeye ilişkin katı atıkların nitelikleri ve tüm araştırma sonuçları kısaca aktarılmış söz konusu tesisin kurulduğu takdirde hangi maliyetlerin ortaya çıkacağı, yatırım tutarı ve geri dönüş süresi, projenin pozitif ve negatif etkileri de görüşülmüştür. Proje raporunun sadece yakma tesisi şeklinde algılanmaması gerektiği, bu kapsamda yapılan analiz ve araştırmalar ile raporda geçen bilgilerin herhangi bir atık yönetim sistemi için de bölge için büyük önem taşıdığı belirtilmiştir. Toplantıda atıkların bir kısmının kompostlaştırılması veya bölgedeki bir çimento fabrikasında atıktan türetilmiş yakıt formunda yakılması hususları da görüşülen alternatif metotlar olarak görüşülmüştür.
Toplantının kapanış kısmında yeni bir yakma tesisi yapılması yerine bölgede mevcut bulunan çimento tesisinde atıkların yakılması alternatifi üzerinde daha detaylı çalışılması gerektiği, atık konusunda bölgesel işbirliği ve ortak çalışmaların önemi vurgulanmıştır. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Sıfır Atık Projesine bir an önce başlanması ve tüm ülkede yaygınlaştırılmasının gerekliliğinin üzerinde durulmuştur. Atık getirme merkezleri, ikili ayrıştırma vb. yöntemlerle kaynağında azaltma ve ayrıştırmanın başlatılmasıyla katı atıkların daha yönetilebilir bir duruma geleceği de tüm paydaşlarca ifade edilmiştir.
Toplantıya katılım sağlayan Bakanlık yetkilileri ve katılımcıların Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesi ile ilgili görüşleri alınarak, Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde kurulması planlanan tesisin olumlu/olumsuz yönleri ele alınmış ve toplantıya son verilmiştir.
Katık atık bertarafı için son toplantı yapıldı!
Katık atık bertarafı için son toplantı yapıldı!
YORUM EKLE
1
BİRLİKTE ÜRETİM PROJESİ TANITILDI
2
4 Ev Kullanılmaz Hale Geldi!
3
Aranan firari yakalandı
4
AK Kadınlar lokma dağıttı
5
Vali Çınar imzaladı
6
Haksızlığa uğradım dedi...Elektrik direğine...
7
" Herkes Gelsin Herkes Okusun"
8
Bahar mevsimi 7'den 70'e spor yapılarak karşılandı
9
"Falcon" deşifre edildi
10
Öğrenciler, 'Yunus' oldu
SON DAKİKA HABERLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI