"Kronik hastalığı olanlar çalışmak zorunda bırakılıyor"

"Kronik hastalığı olanlar çalışmak zorunda bırakılıyor"

"Kronik hastalığı olanlar çalışmak zorunda bırakılıyor"

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında sağlık riskleri bulunan kamu personelinin idari izinli sayılma koşulları, Cumhurbaşkanlığının 29.05.2020 tarihli genelgesi ile değişmiş, aranan risk kriterleri ise alt kırımlarıyla birlikte daha daraltılmış bir hal almıştı.

Yayınlanan genelge sonrasında, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığınca “kronik hastalığı olanlardan, sadece e-nabız sisteminde kronik hasta olduğu belirtilenlerin, idari izinli sayılacağının” açıklanması ile akciğer, diyabet, kalp damar ve hatta kanser hastaları gibi kronik hastalığı olan ancak aranan kriterleri sağlamayan birçok hasta iş başı yapmak durumunda kaldı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, genelge sonrasında oluşan duruma tepki göstererek “Yeni düzenleme ile kronik hastalığı olan binlerce kişi çalışmak zorunda bırakılıyor” dedi.

Milletvekili, Sağlık Bakanlığına verdiği soru önergesi ile konuyu Meclis gündemine taşırken, Bakanlığa, “Tekrar artışa geçen Covid 19 vaka sayıları dikkate alındığında belirlenmiş olan kriterlerde güncelleme yapılacak mıdır?” sorusunu yöneltti.

Yavuzyılmaz, yeni düzenlemenin ortaya çıkarttığı sağlık riskleriyle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

‘Kanser hastaları bile çağrıldı’

“Covid 19 tedbirleri kapsamında sağlık riskleri bulunan kamu personelinin idari izinli sayılma koşulları, mayıs ayı sonunda yayınlanan genelge ile değiştirilerek, kronik hastalığı olan ancak Bakanlığın kriterlerine uymayan binlerce çalışan iş başı yapmak zorunda bırakılmıştır. Örneğin bir kanser hastasına son iki senede kemoterapi görme şartı getirilmiş, kanser gibi bağışıklık sistemini yıkan bir hastalıkta bile yakın zamanda kemoterapi görme şartı aranmıştır.

‘Hastalıklarının seyri bile bilinmiyor’

Üstelik bu hastaların önemli bir kısmı salgın nedeniyle virüs kapma riski ve hastanelerde alınan öncelikli hasta tedbirleri kapsamında tedavilerine devam edememiş, tanıları ve periyodik kontrolleri aksamışken hastalara birde ‘gelin çalışın’ denilmiştir. Hastalıklarının ilerleme riski hesaplanmadan, kontrol süreçlerini gerçekleştirilmediği biline biline bu yapılmaktadır. Şimdi bu hastaların aksayan tedavi süreçleri mevcutken ve hastalıklarının seyri tam olarak bilinemezken çalıştırılmak durumunda bırakılmaları nasıl açıklanabilir.

‘Hangi tıbbi veriye dayanıyor?’

Diğer yandan genelgenin son kısmında yer alan “Bu personel amirinin izni dışında görev mahallinden ayrılmayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevlerine dönecektir." talimatı gereğince, isteyen kurumlara, 60 yaş üstü ile kronik hastalığı onaylı olan personellerini dahi göreve başlatabilme hakkı tanınmıştır. Talimat gereğince, isteyen kurumların 60 yaş üstü ile kronik hastalığı olan personelini göreve çağırabilme imkânına yer veren kısım, bilim kurulunun onayından geçmiş midir? Karar hangi tıbbi, bilimsel veriye dayandırılmaktadır? Tüm bu sorunları Bakanlığa ulaştırdık. 

‘Kriterlerin değişmesi şart’

Tekrar artışa geçen Covid19 vaka sayıları dikkate alındığında, Bakanlığın belirlemiş olduğu kriterleri acil olarak genişletilerek riskli gruptaki birçok hastanın idari izinli sayılmaması hususunda güncelleme yapması ve konuyu yeniden ele alınması zaruridir. Bakanlık, hayatı normalleştirmek adına insanların hayatını tehlikeye atmaktan vazgeçmelidir.”

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2020, 13:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER