MÜCBİR SEBEPTEN YARARLANACAK MÜKELLEFLER BELİRLENDİ

MÜCBİR SEBEPTEN YARARLANACAK MÜKELLEFLER BELİRLENDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından 25 Ocak 2021 tarihi yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (SIRA NO: 524) ile, İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine tamamen ara verilmesine/faaliyetlerinin tamamen durdurulmasına karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükelleflerin 1 Aralık 2020 tarihi (bu tarih dâhil) ile alınan karar kapsamında faaliyetlerine tekrar başlamaları uygun görülen tarih aralığında mücbir sebep halinde olduğunu ilan etti.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, yaptığı açıklama ile, İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine tamamen ara verilmesine/faaliyetlerinin tamamen durdurulmasına karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükelleflerin 1 Aralık 2020 tarihi (bu tarih dâhil) ile alınan karar kapsamında faaliyetlerine tekrar başlamaları uygun görülen tarih aralığında mücbir sebep halinde olduğunu söyledi.

Demir, mücbir sebepten yararlanacak mükellefler 25 Ocak 2021 tarihi itibarıyla vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet (Nace) kodu dikkate alınarak belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine tamamen ara verilmesi/faaliyetlerinin tamamen durdurulması nedeniyle mücbir sebep halinde olan mükelleflerin faaliyette bulunduğu sektörleri belirledi ve internet sitesinden kamuoyuna duyurdu.

Yapılan duyuruya göre, sinema salonu, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonu, bilardo salonu, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, lokal, çay bahçesi, halı saha, yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu ve lunapark gibi faaliyetlere yönelik sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler mücbir sebep halinde kabul edildi.

Yukarıda belirtilen sektörlerde faaliyet gösteren mükelleflerin mücbir sebep hali, 1 Aralık 2020 tarihinde (bu tarih dâhil) başlayıp, alınan karar kapsamında faaliyetlerine tekrar başlamaları uygun görülen tarihe kadar devam edecek.

524 No.lu Tebliğ ile, kapsama giren mükellefler tarafından mücbir sebep döneminde verilmesi gereken KDV ve muhtasar beyannameler ile Ba-Bs bildirimlerinin verilme, e-defterlerin oluşturma, imzalanma, e-defter beratları ile e-defter ve beratların ikincil kopyalarının Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine yüklenme süresi mücbir sebep halinin sona ereceği tarihi izleyen ayın 26. gün sonuna kadar; bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ise beyanname verme süresi uzatılan ilk dönemden başlamak üzere beyannamenin verilmesi gerektiği ayı izleyen aydan itibaren sırasıyla her bir dönem için takip eden ilgili ayın sonuna kadar uzatıldı.

Mükellefler İnteraktif Vergi Dairesine kullanıcı kodu veya e-devlet şifresi ile girerek, mücbir sebep sorgulama ekranından mücbir sebep kapsamında olup olmadıklarını öğrenebilecekler. 

Ana faaliyet alanı olarak bu sektörlerden herhangi birisinde fiilen iştigal ettiği halde vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu, sayılan sektörler arasında bulunmayan mükellefler; ana faaliyet alanı olarak bu sektörlerden herhangi birisinde fiilen iştigal ettiğini ispat ve tevsik etmeleri durumunda, ana faaliyet kodu yerine fiilen iştigal ettikleri ana faaliyet alanı dikkate alınarak mücbir sebepten yararlandırılacaklar. Bu durumdaki mükellefler itiraz dilekçelerini değerlendirilmek üzere interaktif vergi dairesi üzerinden verecekler ve bu itirazları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya bu Başkanlıklar nezdinde oluşturulacak Nace Kodu İtiraz Komisyonları tarafından incelenerek karara bağlanacak.

İçişleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine tamamen ara veren/faaliyetleri tamamen durdurulan sektörler arasında lokanta ve restoranlar da var. Ancak, lokanta ve restoranlarda paket servis uygulamalarına izin verildiğinden, bu işletmelerin sektör olarak mücbir sebep kapsamında değerlendirilmediğini görüyoruz. Uygulamaya bakıldığında lokanta ve restoranların tamamı açık değil, sadece bir kısmı paket servis hizmeti  veriyor. Bu bağlamda lokanta ve restoranların durumunun yeniden değerlendirilerek mücbir sebep kapsamında değerlendirilmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz dedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2021, 17:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER