ME-SA inşaat ve aynı adresteki iki inşaat şirketi ile birlikte kamu kurumlarının ihalelerine usulsüz şekilde girerek, 150 trilyon liranın üzerinde ihale alması ile ilgili haberimizin ardından, ihale veren kamu kurumlarından herhangi bir açıklama gelmemesi ve konuyla ilgili kurum içinde bir araştırma yapılmaması dikkat çekti.
Bilindiği üzere ME-SA inşaat, Baytekin ve Aydınhan inşaatın firmalarının, kamu ihalelerine girerken kapı numarasına kadar aynı adresi göstererek, ihalelere teklif verdikleri gibi, ihaleye sunulan geçici teminat mektuplarının da aynı bankanın aynı şubesinden ve aynı tarihli olduğu da ortaya çıkmıştı.
BAKANLIK FARKETTİ AMA KURUMLAR GÖREMEDİ
Bu yöntemle kamu kurumlarından yıllardır yüzlerce trilyonluk ihale alan şirketlerin bu oyunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit edilerek, adı geçen firmalar ilk etapta “tüm ihalelerden yasaklanmış” ve soruşturma başlatılmıştı.
Özellikle yoğun olarak ihale aldıkları İl Özel İdaresi, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Bülent Ecevit Üniversitesinin ihale komisyonlarının ihaleler sonrası aynı adrese bile tebligat yaptıklarını bile fark edememeleri düşündürücü olmakla beraber, yolsuzlukların ortaya çıktıktan sonra da bu kurumların sessizliklerini korumaları da akıllarda soru işaretleri oluşmasına neden oldu.
Yıllardır birçok ihaleye aynı yöntemle katılan bu üç firmanın bu kadar rahat ihale almaları ise kamu kurumları ihale komisyonlarının da tecrübesiz kişiler ce mi yönetiliyor?” Şeklinde bir soruyu da gündeme taşıdı.
Asıl dikkat çeken konu ise, 150 trilyonluk ihalenin rahat bir şekilde üçlü arasında dağıtılırken, ihale veren kamu kurumlarının olayın ortadan çıkmasının ardından sessizliklerini koruması.
KİRLİ SİYASET
ME-SA inşaat ortaklarının, Ak Parti’nin yönetim kademelerinde yer alması da, kamu kurumlarının üzerinde siyasi baskı oluşturarak, ihalelerdeki basit bir usulsüzlüğün göz ardı edilmesindeki sebep olarak gösteriliyor.
Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partinin yönetim kademelerinin arındırılması yönündeki kesin talimatlarına rağmen bu isimlerin siyasi ve ticari hırsları için, Cumhurbaşkanının talimatını duymazlığa gelmeleri ise daha düşündürücü.
BANKA AYAĞI
Bahsi geçen bu üç şirketin aynı tarih ve sıra numarası ile ihalelere verdikleri teminat mektuplarının, aynı tarih ve peş peşe sıra numarası ile verilmesinin kanunen ne kadar uygunluğu da tartışmalı.
Çeşitli ihalelere yine 5 bankadan aldıkları benzer teminat mektupları ile katılan firmalara karşı, sıkı denetimler uyguladığı sanılan bankaların nasıl böyle bir işlem yaptığı ise ayrı bir soru.
Böyle bir uygulamanın yapılması ise vatandaşın ve diğer iş adamlarının bankalara karşı duyduğu güveni de büyük ölçüde olumsuz yönde etkilenmesine neden oldu.
KAMU KURUMLARI TEPKİSİZ
Şirket sahiplerinin ve eski parti yöneticilerinin, siyasi nüfuslarını kurumlar üzerinde kullanmaları bugüne kadar yapılan usulsüzlüklerin asıl kaynağı olarak gösterilirken, söz konusu kamu kurumları da kendi içlerinde ihale komisyonlarına karşı bir soruşturma başlatmadı.
YASA AÇIK
Kamu İhale Kanunu’nun 17. Maddesinde
Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.
- b) İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.
- c) Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.
- d) Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekâleten birden fazla teklif vermek.
- e) 11 inci maddeye göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılmak.
Şeklinde düzenlenmiş.
Yasama organlarınca, kamu ihalelerindeki yolsuzlukların önüne geçilebilmesi için amacı ile yapılan birçok kanuna rağmen, sessiz sedasız saman altından kamu kurumlarını siyasi baskı ile birçok ihale alınabilmesi ise tepkilere neden oldu.
Bakanlık ve Adli makamların harekete geçerek bu firmalar hakkında soruşturma başlatmasına rağmen kamu kurumları sessizliğini koruyor.
YASAĞIN KALDIRILMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Kamu kurumlarının içindeki soruşturmaların hızlanması vatandaşlarca beklenirken, aksine Ak Parti yönetiminde olan ME-SA inşaat ortaklarının ve eski parti yöneticilerinin, alınan bu yasağın kaldırılması yönünde çalışmalar yaptıkları duyumları kulislerde dolaşıyor.
Bunun yanı sıra; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kesin talimatı olmasına rağmen, yine de bu yasağın kaldırılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bayburt’ta görüşme çabaları da başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2019, 22:22
KURUMLAR FARK ETMİŞTİR ETMESİNE AMA KARDEŞİ KURUMDAKİLERİ YAZARIM DİYE SANTAJ YAPMISTIR CUNKU GECIM YOLLARI BIRI SANTAJ BIRI KURUM SÖMÜRME