Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, tüketicilerin olası mağduriyetini önlemek için uyardı.
Maden yaptığı açıklamada, son zamanlarda il genelinde özellikle elektronik aletlerin tamirinden sonra tüketicilerin mağdur olduğunu ve hakem heyetine başvurularının arttığını belirtti. Maden açıklamasına şöyle devam etti; Son zamanlarda İlimiz genelinde tüketicilerimizin elektronik aletlerinin tamirinden sonra yaşadıkları sorunlar nedeniyle tüketici hakem heyetimize başvurularının artığı görülmektedir.Bu nedenle tüketicilerimizin dikkat etmesi gereken önemli hususları hatırlatarak olası herhangi bir mağduriyetini önlemek istiyorum.
Özellikle tüketicilerimizin garanti kapsamında olsun olmasın arızalı olduğu için değiştirilen arızalı parçayı mutlaka kendilerinde tutmaları gerekmektedir.
DEĞİŞEN PARÇAYI İSTEYİN
6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanuna bağlı olarak hazırlanan satış sonrası hizmetler yönetmeliğimizin 13. Maddesinde değiştirilen parçanın iadesi düzenlenmiş olup ‘’Yetkili servis istasyonlarının, bakım ve onarımını yaptıkları mallara ait değiştirilen yedek parçaları; garanti süresi içerisinde tüketiciye göstermesi, garanti süresi dışında ise üzere iade etmesi zorunludur.”
Ayrıca Servis istasyonlarının, kendilerine kargo ile gönderilen arızalı mallar hariç olmak üzere, kendilerine teslim edilen veya kendileri tarafından teslim alınan arızalı mallar ile ilgili olarak malın teslim alındığına dair a) Malı teslim edenin adı, soyadı ve imzası, b) Malı teslim alanın adı, soyadı ve imzası, c) Tüketicinin mala ilişkin şikayet ve talepleri, ç) Malın cinsi, markası ve modeli, d) Garanti kapsamı içindeki malların arızasının on iş günü içerisinde giderilmemesi halinde üretici veya ithalatçının; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, tüketiciye benzer özelliklere sahip başka bir malın verileceğine dair bilgi, e) Malın teslim veya arızanın bildirim tarihini içerecek şekilde rapor düzenlemesi, tüketicilere teslim edilen mallarla ilgili olarak aşağıdaki bilgileri içeren servis fişini tekemmül ettirmesi ve tüketicilere vermesi zorunludur.
SERVİS FİŞİNİ SAKLAMAYI UNUTMAYIN
Düzenlenen raporda a) Servis istasyonunun unvan, adres, telefon, faks ve diğer erişim bilgileri, b) Malın tüketiciye teslim tarihi, c) Malın arızasına ve yapılan işlemlere ilişkin bilgi, ç) Garanti kapsamı dışında ise ücreti, d) Servis istasyonu yetkilisinin imzası, e) Bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde yer alan, servis istasyonlarının sorumluluklarını gösterir hususlar, f) Kargo ile teslim alınan ürünler haricinde, tüketicinin adı, soyadı, adresi ve telefonu ile imzası bulunmak zorundadır. Düzenlenmesi öngörülen raporlarda yer alacak hususların servis fişinde belirtilmesi halinde ayrıca rapor düzenlenmeyebilir.
Servis istasyonlarının, bu Yönetmelik gereğince belirtilen hususları içeren belgeleri düzenlemesi ve bunların birer nüshasını tüketicilere verilmesi zorunludur. Tüketicilerimiz servis fişlerini mutlaka saklasınlar ve değişen parçaları muhafaza etsinler. Özellikle doğalgaz kombilerinin arızalarında değişen parça tüketicimizde olmadığından inceleme yapılamadığından tüketicilerimiz mağdur olmaktadır.” şeklinde konuştu.