Zonguldak Vali Yardımcısı Dr. Nevzat Taşdan Başkanlığında Kadın Girişimci Kooperatifleri programı gerçekleştirildi.
Kadın Kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması, Kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin artırılması amacıyla Ticaret Bakanlığı, Çalışma Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında yapılan işbirliği protokolü kapsamında Zonguldak Vali Yardımcısı Dr. Nevzat Taşdan Başkanlığında protokol tarafı kurumlar ve girişimcileri destekleyen İŞKUR, SGK ve KOSGEB birimlerinin yetkilileri ile Mikro Kredi Birimi yetkililerinin katıldığı program gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmalarını yapan Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden yaptığı konuşmada, "Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda Anadolu'nun İslamlaşması ve Türkleşmesi için çaba sarf eden pek çok Teşkilât bulunmaktadır. Bunlardan biri de Bâcıyân-ı Rûm teşkilatıdır. Tarihimize bakıldığında kadınların her dönemde toplumun her alanında önemli bir konumda oldukları görülmektedir. Anadolu Bacıları Teşkilâtı Ahilik Teşkilatının bir koludur. Ahilerin çok çeşitli fonksiyonları olan bir Teşkilat olduğu bugün artık herkesçe bilinmektedir. XIII. Yüzyıl Selçuklu Anadolu'sunun içinde bulunduğu buhranlı yıllar göz önüne alınırsa bu kuruluşun önemi daha da iyi anlaşılır. Kuruluş ve çalışma şekli ne olursa olsun öyle anlaşılıyor ki Bacılar Teşkilâtı, toplum içinde boşluğu ve eksikliği duyulan bir konuda, kadınların organizasyonu konusunda düşünülerek ortaya çıkmış bir Örgüttür. Şüphesiz bu kuruluşta yer alan kadınlar, üyelerini belli bir amaçla eğitime tabi tutuyor, onların milli ve dinî yönden daha sağlam olmalarını sağlıyordu. Eğitim ve yardım faaliyetleri kimsesiz, yoksul, hasta ve yaşlı kadınlar ile sosyal ve ekonomik münasebetler kuruluyor, gayri Müslimlerin İslam’ı seçmelerine sebep oluyordu. Ahilikte olduğu gibi Bacılar da sanatların gelenek halinde sürdürmüşlerdir. Bu geleneği Bacılar kendi aralarında bir şiar olarak devam ettirmişlerdir. Ahilikte erkeklere ''eline-beline-diline sahip ol'' öğüdü verilirken, Bâcıyân-ı Rûm Teşkilâtı da kadınlara “aşına-işine-eşine sahip ol” öğüdü verilmiştir. Böylece Osmanlı Anadolu'sunda aile temeline dayalı sağlam bir cemiyet hayatı oluşturulmuştur." dedi.
Ardından Kurumların sunumları gerçekleştirildi. İl Müdürlüğü personeli Behiye Gedik Kadın Girişimci Kooperatifleri ve kuruluş işlemleri hakkında sunumunu gerçekleştirdi.
Programın son bölümünde soru cevap şeklinde gerçekleşen oturumda İl Müdürlüğünden Cafer Karagüzel görev alarak girişimci adaylarına bilgiler verdi.
Haber Merkezi
Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2019, 08:43