Turizm masaya yatırıldı

Ereğli Kaymakamlığı ve Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli Turizm Fakültesi iş birliğiyle 15-22 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri

Turizm masaya yatırıldı

Kdz.Ereğli’de düzenlenen, "Bölgemiz ve Turizm" çalıştayında ilçenin turizmi masaya yatırıldı, çeşitli öneriler dile getirildi.

* Kaymakam Çorumluoğlu, "Geçtiğimiz propaganda döneminde de tartışılan bir festival kültürü var. Yapılsın, yapılmasın şeklinde yaklaşımlar var. Bu konuda kanaatimi belirtmek isterim. Her yörenin kendine göre bir anlayışı vardır. Ereğli’de bir festival kültürü varsa, bu festivalin devamından yanayım"
 * Başkan Posbıyık: "Turisti getiriyorum, sahile çıkıyor, sahilde ön tarafta bira içemezsiniz diyorlar. Bu anlayışla turizmi geliştiremezsiniz.  Niye içemiyorsunuz, gençler yaramazlık yapar diyorlar. Emniyet güçlerimiz niye var? Yaramazlık yapana cezasını versin. Turizm olması için devletin sıkı denetimlerini biraz gevşetmek lazım. İzinler verilmesi lazım. Nasıl bilgiyi kafamızda saklamayıp anlatmamız gerekiyorsa, bizim de güzelliklerimizi kıskanmamamız lazım. Bu konularda açılım yapılması lazım"

Kdz.Ereğli Kaymakamlığı ve Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Turizm Fakültesi işbirliğiyle 15-22 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında, Kdz Ereğli Turizm Potansiyeli Odak Grup Toplantısı ve Çalıştayı “Bölgemiz ve Turizm” başlığıyla gerçekleştirildi.
 

 KATILIM YÜKSEKTİ 
Ereğli Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen toplantıya Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Bülent Ecevit Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Aksoy, Kdz Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan,  daire müdürleri, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ilçede turizm alanında çalışma yürüten işadamları ve vatandaşlar katıldı. Toplantıda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
 

 "ÖN PLANDA DEĞİL GİBİ GÖRÜLÜYOR"
 İlçe Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, daha önceki meslek hayatında Turizme ilişkin girişimleri ve elde edilen sonuçlara ilişkin bilgi verdi. Turizmin kısa vadeli değil uzun vadeli bir iş olduğunu ve kamu kurumlarının elbirliğiyle, sabırla yapması gereken, profesyonel çalışma gerektiren bir iş olduğunu ifade eden Çorumluoğlu şöyle dedi: "Ereğli’ye gelince, girişinden itibaren Turizm çok fazla ön planda değil gibi görünüyor. Çünkü Ereğli denince ilk akla gelen Ereğli Demir Çelik Fabrikası var. Eskiden beri ciddi ekonomik gelir sağlamış, insanların yaşamını düzenlemede önemli bir rol oynamış.  Diğer bir husus, Kandilli’de kömür ocakları geçim kaynağı olarak bakıldığından, iyi ücret ödemesi itibarıyla istihdam sağlamada ön plana çıkmış. Turizm ne kadar var bu açıdan? Aslında burada belediye, Ticaret odası ve STK’lar tarafından biraz uğraşılmış ama millet olarak biz şöyle bir zihniyetteyiz. Zorda kalmadan biz yenilik peşinde koşmayız.  Dolayısıyla burada çelik ve maden sektörünün devam edeceğini düşünüyorum. Buna bağlı sektörler var. OSB ve Gülüç Deresi’ndeki sektörler var. Buradaki arkadaşlar da kendilerini geliştirecek, nihai ürüne yönelecek. Turizmin de uzun vadede Ereğli için önemi geçmiş dönemde bilinmiş. Üzerinde düşünülmüş, diğer ilçelerde olmayan bir sahil bandı yapılmış ama bazı eksiklikler var. Çünkü turizmde bir şeyler yapmak ve insanları memnun etmek zordur.”
"BİZ BİRAZ ÜLKE OLARAK GERİDEYİZ" 
Yurt dışı tecrübeleri kapsamında İtalya’ya gittiğini, buraya gittiğinde iki şey söylediğini ifade eden Kaymakam Çorumluoğlu “Birincisi, Türkiye’deki tüm mimarlık fakültelerini kapatın, öğrencileri eğitim görmek üzere buraya gönderin. İkincisi, ben de dahil olmak üzere Türkiye’de turizmle uğraşan kim varsa, el çektirin. İtalya’dan heyetleri buraya gönderin. Yaklaşık günlük on beş kilometre yürüyerek, sekiz gün İtalya’yı gezme imkanı bulduk. Turizm gerçekten önemli bir gelir sağlıyor ama sunumu konusunda biz biraz ülke olarak gerideyiz” dedi. 

EREĞLİ MASTER PLANI
 BAKKA tarafından 2014 yılında hazırlanan Karadeniz Ereğli Master Planı’nda Ereğli’de halkın yüzde 66’sının Ereğli’de turizm potansiyeli varlığını kabul ettiğini, yüzde 33’ü Ereğli’de turizmin gelişmeyeceği görüşünde olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Kaymakam Çorumluoğlu şunları kaydetti: “Bir şeyi siz geliştirmeye çalışıyorsanız, öncelikle ona inanmanız gerekiyor, inanmayan kitleyi de inandırmanız gerekiyor. Eğer bu halkın yüzde 33’ü turizme inanmıyorsa burada bir eksiklik vardır. Planda bir eksikliğe daha dikkat çekiliyor. Kurumlar arasındaki iletişim eksik denilmiş. Ben  birimler arasında bir eşgüdüm eksikliği gördüğümü de paylaşmak istiyorum. Var olan bu çalışmayı biraz daha disipline edebilmek, düzenli hale getirebilmek amacımız. Bizde grup çalışması pek yaygın değildir. Bireysel anlamda daha başarılıyızdır biz.  Aslında toplantı istişare kültürü bizim yönetim şeklimizde çok önemli hususlardan bir tanesidir. Turizmdeki bu husus çok önemlidir. Çünkü turizm tek taraflı değildir.”
 

 "FESTİVALLERİN DEVAMINDAN YANAYIM"
 Kamu idaresinin, Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu çalışmaları kapsamında birçok kurs açtıklarını, ancak turizmi geliştirmekle ilgili kursların sayısı konusunda eksiklikler bulunduğunu ifade eden Çorumluoğlu şöyle konuştu: "Buraya bir turist geldiğinde, ayakkabı boyacısından tutun, yöresel ekmek satan vatandaşına kadar herkes para kazanır. Turizmde böyle bir çeşitlilik vardır. Bu meyanda kendi birimlerimizde de eksiklikler gördüm. Bunları düzeltmek için çaba yürütüyoruz.  Geçtiğimiz propaganda döneminde de tartışılan bir festival kültürü var. Yapılsın, yapılmasın şeklinde yaklaşımlar var. Bu konuda kanaatimi belirtmek isterim. Her yörenin kendine göre bir anlayışı vardır. Ereğli’de bir festival kültürü varsa, bu festivalin devamından yanayım. Çeşitli sebeplerle festivaller ertelenir.  Ama oranın kültürü ve yaşamına uygun festivallerin devam etmesinden yanayım. Sayın Belediye Başkanımızla da ben istişare ettim. Bu çalışmanın yapılmasını canı gönülden istiyorum.”  Çorumluoğlu, festivaller haricinde diğer haftalarda da çeşitli etkinlikler yapılabileceğini ifade etti. 
 

"EREĞLİ DEVREK YOLU TAMAMLANMALI" 
Turisti getirebilmek için öncelikle ulaşımla ilgili sıkıntıların aşılması gerektiğini dile getiren Kaymakam Çorumluoğlu şunları söyledi: "En büyük dezavantajımız Devrek yoludur. Devrek yolunun tamamlanmamış olması Turizmimizde bir eksidir. Ne yapıp edip bu Devrek yolunu bitirtmemiz gerekiyor. Müteahhitle ben görüştüğümde, Çaylıoğlu’na kadar kısmın Eylül, ekim ayında biteceğini taahhüt etti. Öbür tarafta da bir kısım yapıldığından, 12-13 kilometrelik bir bölüm var.  Orası da Bayburt İnşaat’ta olduğundan, onların gidişatı belli olmadığı için sıkıntılı bir yolumuz kaldı. Bana göre çeşitli efsaneler söylense de o Devrek yolunu bitirtmemiz gerekiyor ve önünde kimsenin engel olarak durmasına izin vermememiz gerekiyor. Dolayısıyla bu devlet yatırımıdır, biz kamu bürokrasisi olarak bunu takip etmemiz gerekiyor.”

"DENİZ VE KUM TURİZMİ YAVAŞLADI" 
Turizmde Türkiye’de yapılan önemli eksiklerden birinin de satarken Destinasyon olarak Turizmin satılamaması olduğunu belirten Ereğli Kaymakamı, “Zonguldak merkez kendi çapında turizmi satmaya çalışıyor, Çaycuma Filyos hattı kendi çapında satmaya çalışıyor, Devrek baston satmaya çalışıyor, biz burada bir şeyler yapıyoruz, Alaplı Gümeli’yi satmaya çalışıyor, Akçakoca satıyor.  Akçakoca eskiye göre şu anda zor satıyor. Neden? Çünkü artık deniz ve kum turizmi Türkiye’de yavaşladı.  Akçakoca’da deniz kum varken, Antalya bu kadar gelişmiş değildi, Bodrum Fethiye bu kadar gelişmiş değildi. Siz zamana ayak uyduramazsanız geride kalıyorsunuz. Bunu destinasyon olarak satmaya çalışırsanız, Zonguldak Ereğli, Çaycuma, Akçakoca, Alaplı, belki Akçakoca’yı veya Safranbolu’yu da içine alan bir satım içine girersek daha başarılı oluyorsunuz” dedi.

“İŞBİRLİĞİ” UYARILARI 
Turizmden para kazanmanın yolunun Turist bir gece konaklatmak olduğunu ifade eden Çorumluoğlu şu görüşlere yer verdi: “Seçimler yeni olduğundan, bundan sonraki çalışmalarımıza belediyenin ilgili birimlerini katacağız. TSO ve MÜSİAD temsilciler gönderdi. Öğleden sonraki çalışma programında özellikle masa başında çalışacak arkadaşların kalmasını rica ediyorum.  Öğleden sonra biraz daha masa başında odak çalışmaları yapılacak. İlgili arkadaşlarımıza bir bölüm ayrıldı, oraya da katılsınlar. Ben de katılacağım. Burada şunu yapalım. Ne yapılacaksa yazılı halde yapılsın. Her kuruma bir görev verelim, her kurum bu görevini takip etsin. Bir miktar turizmde de para harcanması gerekiyor. Bizim idare şeklimiz biz para harcamayalım, gelirimiz olsun şeklinde.  Eğer feragatse siz bu feragati yapacaksınız veya bize bu meyanda gelen arkadaşlara indirim yapacaksınız. Bir farkındalık olacak ama biz ne yazık ki hep kazanç üzerine kurulmuşuz. Sivil toplum kuruluşlarımız da elini cebine atacak. Belediyelerimiz, biz imkan dahilinde katkı vereceğiz.  Sayın valimiz dün belediye başkanımız ziyaret etmiş. Valimizde farklı bir turizm mantalitesi vardır. Ne yapalım yapalım, sayın valimizle burada bu turizm potansiyelini harekete geçirmeye çalışalım.
 

” POSBIYIK: “AÇILIM YAPMAMIZ LAZIM!”
 Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da toplantıdan duyduğu mutluluğu dile getirerek şunu söyledi: "Şaşkın vaziyetteyim. Biz geçmişte alaylı tabir edilen şekilde turizmi geliştirmeye çalıştık. Bilimsel hiçbir çalışmamız yoktu. Bize hiçbir kaymakam  şöyle yapalım böyle yapalım diye bir toplantıya çağırmadı. İlk kez böyle bir toplantıda bulunuyorum. Ben inşaat mühendisiyim, turizmden anlıyorum dersem yalan olur. Kendi alaylı yapımızla Ereğli’de turizm hareketinin gelişmesi gerekir anlayışında arkadaşlarla bir şeyler yapmaya çalıştım. Ereğli adına son derece mutlu oldum.” 
 

"REKLAMINI YAPTIK" 
Posbıyık, Vali Erdoğan Bektaş ile turizm ile ilgili konuları konuştuğunu belirten Posbıyık şöyle devam etti: “Biz geçmişte sanayi kentinde Turizm hareketleri olabilir diye iddiayla yola çıktım, kendi çapımızda bir şeyler yaptık. Festivalleri halk daha yeni yeni anlamaya başladı. Festivale gelenler sadece Türkiye’den gelmiyorlar,  İran’dan, Azerbaycan’dan geliyorlar, Fransa’dan insanlar geliyor. Cehennemağzı mağaralarını Kültür Bakanlığı’na biz yaptırdık. Reklamını yaptık. Atilla Koç’u burada yakaladık. Zorla yaptırdık. Daha önce Cehennemağzına girenler, oradan su içenlerin böbrek taşları düşüyor dedik, öyle meşhur ettik oraları. Kendi çapımızda alaylı olarak çok şeyler yaptık. Festivale gelen insanlar buradan ev aldı, işyeri kurdu. Ereğli’ye trilyonlarca para girdi. Festival deyip geçmemek lazım. Halkın ihtiyacı da var. Şamlar köyündeki çocukları kente getiriyoruz. On beş dakika mesafedeki insanlar denizi görünce şaşkınlığa kapılıyor. Hala böyle bu.
 

 "ALLAH BURAYI YAT LİMANI İÇİN YARATMIŞ" 
Ereğli’de festivallerin dışında yapılacak çok şeyler var. Bir teleferik mesela.  Zungur vadisinden amfi tiyatroya gelecek bir teleferik. Bu lüks bir şey değil. Bana devlet, kaymakamlığımız bu konuda yardım edecek. Burada Kayra 67 yat gezisi yapılıyor. Artık yatçılar serin turizm istiyor. Akdeniz’den bıktılar. Onuncu kilometredeki yer, yatçıların, armatörlerin söylediğine göre, Allah burayı yat limanı olarak yaratmış diyorlar. Bunu bir bölü yirmibeşbinlik plana koydurmuştum. Bir kere ihaleye çıktım ÇED yüzünden iptal edildi. Buraya acilen bir yat limanı kurmak lazım. Ereğli İstanbul arası iki saat. Orada bakımları çok pahalı, yatların bakımı burada yapılabilir. Geziye insanlar gelebilir. Çeşitliliği arttırmak dediğimiz olaylar bunlar.  Zungur’da açık alan yerlerimiz var oraya restoranlarını yap, otellerini yap. Turisti getiriyorum, sahile çıkıyor, sahilde ön tarafta bira içemezsiniz diyorlar. Bu anlayışla turizmi geliştiremezsiniz.  Niye içemiyorsunuz, gençler yaramazlık yapar diyorlar. Emniyet güçlerimiz niye var? Yaramazlık yapana cezasını versin
 

 "İZİN ALALIM DEDİK"
 Kaletepe’ye artık çıkmamız lazım. Orası çok güzel bir yer. Askeriyenin stratejik bir yeri olmamasına rağmen bize vermiyorlar. Madem vermiyorlar izin alalım dedik, Amiralimizin dediğine göre geçmiş dönemde protokol yapmışlar, belediye iki üç maddeyi yerine getirmediği için olmamış.  Oraya gittiğimiz gibi Çeştepe’ye de çıkmamız lazım. Turizm olması için devletin sıkı denetimlerini biraz gevşetmek lazım. İzinler verilmesi lazım. Nasıl bilgiyi kafamızda saklamayıp anlatmamız gerekiyorsa, bizim de güzelliklerimizi kıskanmamamız lazım. Bu konularda açılım yapılması lazım.” 
 

"TURİZM BACASIZ SANAYİ" 
Bülent Ecevit Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel de Turizm Fakültesi’nin ilçede yürüttüğü çalışmalar ve eğitim altyapısı hakkında bilgi verdi.  Büyükgüzel, “Turizm, bir milletin milli manevi değeridir. Çevreyi kirletmeyen, insanların sağlığını olumsuz etkilemeyen bacasız bir sanayidir.” Dedi. Dekan Büyükgüzel, turizmin alanının günümüzde çok genişlediğini, gastranomi, inanç, yat turizmi gibi yeni alanlar açıldığını belirterek, “Dünyada Türkiye 46 milyon turist çeken konumuyla, 6. Sırada bulunuyor.  Bir önceki yıla göre yüzde 21’lik bir turizm geliri artışı var. Turizmi sanayi ile akademik temelde birleştirerek neden değerlendirmeyelim” dedi. Toplantıda, daha sonra ilçenin kültürü ve tarihi konusunda çalışmaları bulunan eğitimci, basın mensubu ve STK temsilcileri Karadeniz Ereğli’nin turizme konu olacak değerleri konusunda görüşlerini anlattı. Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde ise Kültür Turizmi, Doğa ve Etkinlik Turizmi açısından Ereğli’nin olanakları masaya yatırıldı. Toplantı, sonuç ve değerlendirme bölümü ile sona erdi.


 

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2019, 00:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER